Vino i rakija

Zajedno razvijamo turističke potencijale opštine Žabalj.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Vino

Danas se dobra vina mogu probati i kupiti u registrovanoj vinariji Vinarija Botić, koja proizvodi nekoliko vrsta vina: crno, belo, rose i desertno vino.

Inače prvi pisani dokumenti govore o uzgoju vinove loze, na ovoj teritoriji u XIII veku. Vrhunac vinogradarstvo dostiže izmedju dva rata, kada skoro nije bilo kuće i salaša bez zasada pod vinogradima. Tradicija se prekida posle Drugog svetskog rata, usled oporezivanja hibridnih sorti, zabrane flaširanja vina privatnim licima i migracije stanovništva ka gradovima. Početkom novog veka dolazi do ponovnog podizanja vinograda. Vinske sorte koje su zastupljene su: italijanski rizling, šardone, sovinjon, burgunac beli i crni, frankovka, merlot, kaberne, game…

Vinarija Botić

Na 3 ha porodica Botić uzgaja vinske sorte: Cabernet Fran, Cabernet-Sauignona, Merlot i Game bojadiser, od kojih nastaju najbolja potiska vina.

Vinarija nudi sledeće usluge:

– degustacija 3 – 4 različitih vrsta vina – prodaja vina – kapacitet do 50 gostiju

Adresa: Petra Konjovića 29, Čurug. Fb:@vinarijabotic

Rakije

Tradiciju proizvodnje domaćih rakija za sopstvene potrebe neguju brojna domaćinstva, dok pojedina poljoprivredna gazdinstva nude i na prodaju.

Destilerija Zlokolica

Porodica Zlokolica iz Žablja proizvodnjom rakije počela je da se bavi 2017. godine, kada su podigli sopstveni zasad kruške viljamovke , a voćnjak u potpunosti opremili protivgradnom mrežom i sistemom za zalivanje. Viljamovka je posebna vrsta kruške od koje nastaju mirisne voćne rakije. Filozofija ove destilerije se zasniva na tome da stvaraju kvalitet i samo kvalitet, a ne kvantitet, jer harmonija ukusa, mirisa i arome čine rakiju Perlu tako posebnom.

Adresa: Čuruška 35, Žabalj

Tel: +381 (0) 64 1447 018

destilerijazlokolica@gmail.com

Fb:@rakijaperla

Ig: rakijaperla