Spomenici


Spomen kompleks Crna ćuprija je komemorativni prostor površine 472 hektara, koji se nalazi 10 km od Žablja, na putu od Novog Sada prema Zrenjaninu. Godine 1991. kompleks je proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja. U znak sećanja na žrtve fašizma iz ovog kraja i Narodnooslobodilačku borbu naroda Šajkaške, godine 1962. unutar kompleksa je podignut monumentalni spomenik žrtvama racije, poznat i pod imenom spomenik borbi naroda Šajkaške. Autor spomenika, visokog 9 metara, je vajar Jovan Soldatović.

U blizini Soldatovićevog spomenika nalazi se i spomenik u vidu cveta lokvanja, rad likovnog umetnika Vladislava Rajčetića. Oko stilizovanog cveta lokvanja nalazi se pet mermernih ploča sa spiskom žrtava fašizma iz Žablja. Ploče i cvet bili su bronzani, ali su 2009. godine ukradeni, a ploče posle toga nadomeštene mermernima.


Spomenik Žrtvama racije u Čurugu nalazi se na oko 6 km od mesta, na nasipu pored Tise – u blizini mesta gde su žrtve pobijene i bačene pod led.


Spomenik Majke koja zagrljajem štiti dete u centru Čuruga, pored škole sa pločom u travnjaku, koja razjašnjava da je i to deo obeležavanja žrtava racije.


Spomenik posvećen borcima NORa i žrtvama fašizma 1941-45. u centru Đurđeva, rad je Jovana Soldatovića.  Na spomeniku je uklesano nekoliko stotina imena.


Spomenik  palim borcima NORa u centru Gospođinaca.


Spomenik Sonji Marinković u centru Žablja.


Spomenik Pomirenja u Čurugu podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.


Spomenik porodice Beljanski  u Gospođincima, u crkvenoj porti sahranjeni su pojedini članovi porodice Beljanski, kao i sam Pavle Beljanski, koji je srpskom narodu ostavio na poklon svoju umetničku zbirku, koja je smeštena u Novom Sadu u namenski izgradjenom galerijskom objektu.


Spomenik Park  u Gospođincima, na mestu vojnog aerodroma iz II svetskog rata, sa kojeg je 1945. godine dejstvovao 423. vazduhoplovni puk prilikom završnih borbi za oslobođenje tadašnje Jugoslavije.


  •  
  •  
  •  
  •