Tematska ruta "Put sira i meda"

Zajedno razvijamo turističke potencijale opštine Žabalj.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Putovanje duž puta sira i meda je za sve one koji tragaju za novim i starim ukusima, ali i zadovoljstvom otkrivanja novih mesta, kultura, običaja, tradicije, prirodnih lepota i novih atrakcija.

Sir

Proizvodnja sira na teritoriji opštine Žabalj ima dugu tradiciju i predstavlja nešto što je domaće, sigurno, kvalitetno i što svakog od nas podseća na zdravu hranu. Danas je opština Žabalj poznata po različitim vrstama mlečnih prerađevina i sireva, proizvedenih na tradicionalan način – sitni, mladi, rolovani, dimljeni, sa raznim dodacima, kao i tvrdi trajni sirevi. Sirevi se proizvode od kravljeg i kozijeg mleka , tako da sve zajedno čini široku lepezu ukusa, koja zadovoljava i najveće gurmane.

Med

Posebni klimatsko – geografski uslovi teritorije opštine Žabalj, čine je bogatom biljnim vrstama korisnim za pčele, od livada, ratarskih kultura do voća.

Ostali tipični proizvodi

Proizvodnja tipičnih proizvoda nije limitirana samo na sir i med. Teritorija opštine bogata je brojnim drugim delikatesima, od povrća, voća, vina, destilata do slatkih đakonija.