Arhitektura

Zajedno razvijamo turističke potencijale opštine Žabalj.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Rođina vetrenjača

Rođina vetrenjača je jedna od nekadašnjih sedam vetrenjača u Čurugu. Napravljenja je u Mađarskoj 1843. godine, gde je kupio neki Čuružan. Preneta je splavom, Tisom do Čuruga. Često je menjala vlasnike, da bi 1913. godine postala vlasništvo porodice Stojšin. Danas vetrenjača nema krila, ali su mehanizam i mlinski kameni očuvani. Restauirana ali bez ikakve namene. Pretvaranjem ovog objekta u muzejski, ugostiteljski ili objekat prvobitne namene, svakako bi se dobio turistički atraktivan objekat. Problem je što je u privatnom vlasništvu, a vlasnici su nezainteresovani za neke dalje poduhvate. Danas se na prostoru pored vetrenjače održava manifestacija „Kod čuruške vetrenjače“, koja prezentuje kulturu i tradiciju srpskog življa na ovom prostoru.

Adresa: Svetozara Miletića bb, Čurug
Telefon:+381 (0) 64 3388 198

Izložbene postavke

Izložba Memorijalnog društva Racija 1942. u Čurugu

Muzej žrtava racije nalazi se u zgradi bivšeg žitnog magacina Branka Novakova – Topalova (“Topalov magacin”) u kojem je za vreme zloglasne racije mađarskih fašista januara 1942. godine ubijeno nekoliko stotina žitelja Čuruga. Muzej su svečano otvorili 26. juna 2013. godine predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader. Stalna postavka
Muzeja su fotografije žrtava racije 1942. godine, ali glavni eksponat je sama zgrada u kojoj se dogodio taj stravični zločin nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom. Zgrada Muzeja je, kao istorijski spomenik, stavljena pod zaštitu države. Tog januara, 1942. godine, za nekoliko dana ubijeno je više od 500 nevinih ljudi, žena i dece.

Adresa: Kralja Petra I 75, Čurug
Telefon: +381 (0) 63 1747 970