UncategorizedNovember 14, 2023by main

U Gospođincima održani „Dani Pavla Beljanskog“

Povodom obeležavanja rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog, koji je živeo u Gospođincima i čija se porodična grobnica nalazi u Gospođincima, održani su „Dani Pavla Beljanskog“ upravo u ovom mestu žabaljske opštine. U Gospođincima živeli su preci Pavla Beljanskog, koji su generacijama bili sveštenici u pravoslavnoj Crkvi Svetog arhiđakona Stefana.        U nameri da sačuva trajno sećanje na članove porodice, Beljanski je u porti crkve sagradio porodičnu grobnicu i ovom hramu poklonio slavsku ikonu porodice, „Kamenovanje Svetog arhiđakona Stefana“, rad slikara Aksentija Marodića.

Posetioci su kroz nekoliko aktivnosti imali priliku da upotpune saznanja o životu Pavla Beljanskog, ali i umetnika iz njegove kolekcije. Prisutni su uživali u izložbi „Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog“, koja sagledava stvaralaštvo 17 akademika. Takođe je izvedena muzejska predstava „Boemi sa Monparnasa“, u izvođenju Teatra mladih „Mišolovka“. Održana je i dečja radionica „U ritmu muzeja“, koja je usmerena na proučavanje stripa.

Manifestaciju su podržale Opštine Žabalj i Turistička organizacija opštine Žabalj, čiji se direktor Sergej Zaporožac obratio prisutnima.

„Ovo je jedna od najbitnijih manifestacija koja se održava na teritoriji opštine, upravo iz razloga što okuplja stručnu javnost i informiše nas na pravi način da Gospođinci čuvaju kulturnu zaostavštinu izuzetnog čoveka u čije ime smo se okupili. Umetnost povezuje ljude i podstiče dijalog, što je u današnje vreme veoma bitno“, istakao je Zaporožac.

Pokrovitelj manifestacije je Mesna zajednica Gospođinci, a organizator programa je Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Share