UncategorizedNovember 14, 2023by main

Ansambl „Venac“ sa Kosova i Metohije nastupio u Žablju

U slavu 700 godina manastira Gračanica, Ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije „Venac“ nastupio je pred žabaljskom publikom, u prepunoj sportskoj hali.

Direktor Turističke organizacije opštine Žabalj Sergej Zaporožac govorio je o važnosti očuvanja narodnog kulturnog nasleđa.

„Za ovu koreodramu iskorišćene su sve multimedijalne prednosti slike, tona, fantastična koreografija. Na sažet način prikazano je svih sedam vekova, teških za nas, ali i radosnih u isto vreme. Usponi i padovi, zlatno vreme srednjovekovne Srbije, ropstvo, sloboda. Na kraju, pokazalo se da smo i pored tog teškog perioda pod Turcima sačuvali sve. To jedan narod čini posebnim, a mi to jesmo“, istakao je Zaporožac.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović pozdravio je sve prisutne, rekavši da je ponosan što je žabaljska opština domaćin ovakvom događaju.

„Neizmerno mi je drago što smo imali priliku da gledamo koreodramu predstavljenu kroz narodne igre, a inovativnu, kreiranu kao sklop istorije, književnosti, pesme i igre“, istakao je Radanović i zahvalio se Turističkoj organizaciji opštine Žabalj, koja je inicirala i organizovala ovaj događaj, a lokalna samouprava će, kako je rekao, podržati sve događaje koji za cilj imaju očuvanje kulturnog nasleđa našeg naroda.

Pokrovitelj koreodrame „700“ Ansambla „Venac“ je Opština Žabalj, sa Turističkom organizacijom opštine Žabalj.

Share