UncategorizedNovember 14, 2023by main

Spomen-bista Petra Konjovića otkrivena u Čurugu

Povodom 140 godina od rođenja čuvenog kompozitora Petra Konjovića, na Spasovdan, čurušku slavu, predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović i potomak, odnosno Konjovićev bratanac Slobodan Konjović svečano su otkrili spomen-bistu ovog srpskog velikana u centru Čuruga, gde je i rođen 1883. godine.

Prisutnima se obratio Konjovićev bratanac Slobodan, koji je izrazio veliku zahvalnost u ime porodice, za sećanje na strica Petra, odnosno čika Peru, kako su ga zvali.

„Ja sam bio mlad, tako ga pamtim, bio je već u godinama, bio je bolestan. Često mi je tutkao koji dinar za džeparac, a pošto je video da je meni neprijatno da ja taj novac uzimam, onda mi je našao zaposlenje da sređujem njegovu biblioteku. To je sada sve u jednom legatu, koji je nedostupan javnosti, ali ovaj gest i činjenica da Čurug obeležava njegovo rođenje i ova bista ovde, čini da je moje srce ispunjeno“, poručio je Slobodan Konjović.

Direktor Turističke organizacije opštine Žabalj, koja je inicirala ovaj događaj, Sergej Zaporožac istakao je da neće dozvoliti nijednoj vrsti umetnosti da bude zapuštena.

„Pored svih projekata koji vode ka unapređenju opštine, kultura nimalo nije i ne sme da bude zapostavljena, kao ni istorija i umetnost. Slobodno mogu reći da su sva mesta u opštini Žabalj otvoreni muzeji, posebno Čurug. I ta riznica naše kulture svakim danom se umnožava. Otkrivanje ove biste podseća nas koliko smo ponosni i želimo da se zahvalimo našim precima, a sa kolena na koleno ćemo prenositi sve što ima vrednost, kako bismo se održali kao narod sa ozbiljnom istorijom i tradicijom. U narednom periodu ćemo još više negovati istorijske lokalitete i spomenike“, naglasio je zaporožac, dodajući da smo svedoci istorijskog trenutka, sa porukom da čuvamo ono što je naše, što nas određuje i čime možemo da se pohvalimo.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović poručio je da je Petar Konjović bio vanserijski čovek svog vremena, jedan od najvećih srpskih kompozitora, koji je postavio temelje naše kulture.

„Mi Čuružani smo dužni da mu se na ovaj način odužimo i uvek da ga se sećamo. Lokalna samouprava neguje kulturu i time pospešuje razvitak celokupne lokalne zajednice. Sve ovo ostaje u amanet našoj deci, zato smo na to i ponosni“, poručio je Radanović svim prisutnima i čestitao Spasovdan svim Čuružanima.

Share