UncategorizedNovember 14, 2023by main

Šesta „Čuruška rakijada“ oborila rekord po broju prijavljenih uzoraka

Čuvena „Čuruška rakijada“, šesta po redu, održana je danas u organizaciji Udruženja vinogradara, vinara i voćara „Boronj“, kada je oborila rekord po pitanju prijavljenih uzoraka. Time je ova manifestacija međunarodnog karaktera dospela u sam vrh srpske rakijske scene. Ukupno 180 učesnika prijavilo je 500 uzoraka u 11 takmičarskih kategorija. Pored srpskih proizvođača, učesnici su došli iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, a kao i prethodnih godina, pristigla je i rakija iz srpske svetinje – Hilandara. Ukupni pobednik manifestacije je Zoran Novaković iz Gornje Trnave, drugo mesto je zaslužio Draško Šarenac iz Ravnja, dok je trećeplasirani Goran Ajduković iz Apatina.

Manifestaciju su podržale Opština Žabalj i Turistička organizacija opštine Žabalj, čiji je direktor Sergej Zaporožac istakao koliko su važne manifestacije koje promovišu srpsku tradiciju.

„Rakija je ono što je prepoznatljivo u srpskom narodu, u smislu duboke tradicije. Kao i do sada, i ubuduće ćemo podržavati ovakav vid događaja, sa ciljem da promovišemo našu istoriju, kulturu i tradiciju, a uz to i turističku ponudu opštine Žabalj“, rekao je Zaporožac.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović naglasio je da je svake godine posetilac ove manifestacije značajne za Čurug.

„Definitivno je ovogodišnja organizacija nadmašila sva očekivanja. Pristigao je rekordan broj uzoraka, kao i mnogo posetilaca iz raznih krajeva zemlje, tako da sam siguran da će svaka naredna biti još uspešnija, a mi ćemo kao lokalna samouprava uvek to podržati“, istakao je Radanović.

Organizator rakijade i sekretar Udruženja „Boronj“ Vladimir Živković objasnio je da je priprema događaja trajala više od tri meseca.

„Ovaj dan će ostati upamćen kao važan za istoriju našeg udruženja. Posećivali smo mnoge manifestacije ovog tipa i kroz razgovor i druženje organizovali kampanju za ovaj dan i pokazalo se da smo uspeli. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi, Turističkoj organizaciji opštine Žabalj i svima koji su nam pomogli i učestvovali u organizaciji ovog nama vrlo važnog dana“, poručio je Vladimir Živković.

Share