Saopštenje za javnost

Turistička organizacija opštine Žabalj je 22.04.2021. organizovala info turu za predstavnike medija i turističkih agencija, sa ciljem upoznavanja i promocije turističke ponude opštine Žabalj kroz rutu Put meda i sira.

Tura je krenula iz Novog Sada, a prva stanica je bilo Pčelarstvo Vladisavljević u Gospođincima, poljoprivredno gazdinstvo koje je među prvima otvorilo svoja vrata i za turiste. Po rečima Milana Vladisavljevića, porodica se pčelarstvom bavi više od 60 godina, a pored prodaje meda i mednih proizvoda, bave se i apiterapijom – kombinacijom konzumiranja mednih proizvoda i inhalacije u modernim apikomorama. Posetiocima nude i vožnju kočijama po selu, a u budućnosti planiraju da otvore školu jahanja. Usledilo je panoramsko razgledanje Parka prirode Jegrička i Spomen parka Avionsko krilo – aerodroma iz II svetskog rata.

Sledeća stanica bio je Čurug. U PG Radišić sačekali su nas domaćini, a Zorica Radišić nas je sprovela kroz gazdinstvo i predstavila jedan zatvoren proces proizvodnje, od njive do gotovog proizvoda – sira. Istakla je da je na neki način pionir na ovom Putu, obzirom da je u saradnji sa turističkom organizacijom njihovo gazdinstvo prvo obeleženo i da rade prodaju sa kućnog praga, ali i prihvataju turiste. Degustacijom sireva, uverili smo se u kvalitet proizvoda. Zorica nas je ispratila svojim sloganom “Za sreću je potrebno malo sira” i nadom da nam je bar malo ulepšala dan.

Zanatska radnja Bombonica Milivojev, koja tradiciju izrade svilenih bombona neguje duže od jednog veka, bila je naša sledeća stanica. Tu nas je dočekao gazda, Slavko Milivojev, koji nam je pokazao samo delić tajni njegovog zanata i prikazao proces izrade bombona.

Panoramski razgled najvećeg sela u Vojvodini – Rođina vetrenjača (simbol sela), Park prirode Tiha Tisa (plaža, veslačke staze, kej, vikend naselje i Spomenik žrtvama racije) bili su sledeća tačka na našoj turi, nakon čega smo se uputili ka crkvi Vaznesenja Gospodnjeg. Tu smo upoznati sa zanimljivom istorijom sela i gradnje crkve, nadaleko poznate po svojim zvonima i ikonostasu Đorđa Krstića. Nakon crkve, krenuli smo u tzv. Topalov magacin – Muzej Racija 1942. godine – gde nas je dočekao kustos Lazar Kaćanski, koji nam je ispričao o velikoj tragediji koja je zadesila selo za vreme II svetskog rata, ali i ulio nadu za neka bolja vremena istorijskim pomirenjem dva naroda, koje se odigralo 2013. godine.

Posetu Čurugu završili smo u vinariji Botić, gde nas je domaćin Gavra Botić upoznao sa tradicijom uzgoja vinove loze u svojoj porodici, nakon čega smo imali priliku da degustiramo četiri vrste vina: belo – Pozeta, roze – Čingi Lingi, crveno – Gavroš i desertno vino.

Iz Čuruga smo se uputili u Žabalj gde smo se prvo zaustavili u Parku prirode Jegrička. Ispred udruženja Mladost Jegrička, deo parka namenjenog za sportski ribolov, dočekao nas je Goran Rakita. Po njegovim rečima, za predstojeću sezonu sprema se dosta novina na unapređenju uslova za prihvat gostiju i napomenuo da je ovo jedino mesto koje je pristupačno za osobe sa invaliditetom.

Sledeća stanica bila je golf teren, najveća izgrađena atrakcija Vojvodine, gde nas je menadžer Zorica Pintarić upoznala sa ponudom i uslovima Golf kluba, a instruktor Robert Savić sa osnovnim pravilima golfa, nakon čega su prisutni imali šansu da se okušaju u svojim prvim golf udarcima.

Za kraj ture ostavljena je čarda Debeli lad, poznata po svojoj hladovini, dobroj hrani, a odnedavno i mini zoo vrtom. Vlasnik Saša Vlajnić pozdravio je prisutne i pozvao ih da uživaju u dobrim ukusima koje nude.

Turu je vodila direktor Turističke organizacije Žablja, Marija Čupić, koja je pozvala sve da u narednom periodu krenu Putem meda i sira – jer je to putovanje za sve one koji tragaju za starim i novim ukusima, ali i za zadovoljstvom otkrivanja novih mesta, kulture, običaja, tradicije i prirodnih lepota. Ukusi i mirisi sa ovog puta nikog nisu i neće ostaviti ravnodušnim. Istakla je i da je Put zamišljen kao trasa od nekih 30 km koja prolazi kroz četiri mesta opštine, pristupačna kako automobilom, autobusom, tako i biciklom. Putovanje ne mora da podrazumeva odjednom celu trasu, već je ostavljeno posetiocima da, prema svojim interesovanjima, biraju deo rute, kao i vreme zadržavanja.Share