UncategorizedFebruary 3, 2015by galeus

Sajam turizma Alpe Adria – Ljubljana

Od 28. do 31. januara 2015. godine u Ljubljani održana je turističko sajamska manifestacija “Alpe-Adria – turizam i slobodno vreme“ na kojoj su se pored izlagača iz Slovenije predstavili i turistički akteri iz daleke Indije, Nepala, Tunisa , Grčke, preko Austrije, Italije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Tradicionalno na štandu Vojvodine predstavljena je turistička ponuda nekoliko opština – Vršca, Iriga, Sremskih Karlovaca, Bačke Palanke, Apatina i Žablja , kao i grada Beograda.

Izuzetno veliko interesovanje vladalo je za ponudu Vojvodine, napravljeno je više kontakata sa turističkim agencijama iz Slovenije, ali i Austrije i Italije, koje traže pre svega nove turističke proizvode. Dogovorena je studijska poseta za slovenačke turističke vodiče za mart mesec. Domaćin ove posete će biti Turistička organizacija Žablja, a to je ujedno odlična prilika da se naši turistički proizvodi u budućnosti nađu u programima slovenačkih agencija – od degustacije viskija i vina, dobre hrane, golf demo dana, posete radionicama starih zanata, sakralnim objektima…Inače ponuda naše opštine, kao nova na turističkom tržištu je kod mnogih izazvala veliko interesovanje. Treba napomenuti da su slovenački turisti po statistici među najbrojnijim u Srbiji.

Na sajmu je sklopljena i saradnja sa turističkom kmetijom „Pri Filetu“ iz mesta Slope ( Kozina ) koja je povukla znatna sredstva iz fondova EU. Vlasnik ove kmetije gospodin Franc Jelušić koji je čest gost u Srbiji izrazio je spremnost da pruži pomoć našim domaćinstvima koja se odluče da krenu ovim putem. Po njegovim rečima i u Sloveniji je postojala sumnja u bavljenje seoskim turizmom i mogućnost ostvarivanja prihoda kroz ovu delatnost, ali danas praksa govori da je znatan broj ovih domaćinstava, kao i turista koji ih posećuju, o čemu svedoči statistika.

20150128_104929 20150128_104944 Created with Nokia Smart Cam

20150128_105009 20150128_105020


Share