UncategorizedDecember 13, 2017by galeus

Nova vina Potisja 2017

Turistička organizacija opštine Žabalj organizovala je u subotu 9.12.2017. godine u restoranu „Naša lovačka priča“ u Žablju 7. po redu manifestaciju “Nova vina Potisja”. Manifestacija je podržana od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Na manifestaciji se predstavilo ukupno 25 udruženja vinara, samostalnih vinara i vinarija iz potiskog regiona (Čurug, Žabalj, Temerin, Melenci, Titel, Bački Jarak, Bečej, Mol).

Kao i svake godine manifestaciju su podržale i afirmisane vinarije iz drugih vinskih regiona -Sremskih Karlovaca, Knjaževca i Dobanovaca.
Pored vina predstavljeni su i tipični proizvodi iz opštine Žabalj i okoline, sirevi (Radišić – Čurug), slatke đakonije (Minjon – Đurđevo i Gea kuglof – Sremski Karlovci) i proizvodi od mangulice (Kovilj).

U stručnom delu manifestacije na temu “Uparivanje hrane i vina” govorila je enolog i somelijer Ljubica Radan. Nakon toga održana je panel diskusija pod nazivom „Sinergija poljoprivrede i turizma”, na kojoj su govorili predstavnici Sekretarijata za privredu i turizam – Sergej Tamaš – pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za turizam i regionalnu saradnju; predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu – Mladen Petković – pomoćnik sekretara, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača – Zorica Radišić – ispred Poljoprivrednog gazdinstva Radišić i predstavnici organizatora eno-gastro manifestacija Jadranka Beljan Balaban ispred manifestacija Interfesta i Ukusa Vojvodine.

Na ocenjivanje je pristiglo ukupno 50 uzorka vina iz potiskog regiona.
U kategoriji belih vina, od ukupno 19 uzorka, najbolji su bili:

I mesto zlatna medalja – Vinarija Botić iz Čuruga
II mesto srebrna medalja – Vinarija Vinartos iz Bečeja
III mesto bronzana medalja – Borivoj Dragin iz Čuruga

U kategoriji rose vina, od ukupno 12 uzoraka, najbolji su bili:

I mesto Vinarija Vinartos iz Bečeja
II mesto Kum MP iz Čuruga
III mesto Vinarija Petrov iz Bačkog Gradišta
III mesto Udruženje vinara Mol, Nikolić Matić iz Mola

U kategoriji crvenih vina, od ukupno 19 uzoraka, najbolji su bili

I mesto „Boronj“ iz Čuruga
II mesto Vinarija Jovanov iz Melenaca
III mesto Vinarija Ošap iz Žablja

Na manifestaciji su dodeljene diplome polaznicima, koji su uspešno završili obuku za „ lokalnog vodiča – domaćina destinacije“ , u okviru projekta unapređenja turizma Sve smo Vam bliži, koji je sufinansiran od strane nadležnog Ministarstva


nv1

nv2

nv3

nv4

nv5

nv6

nv7

nv8

nv10

Share