UncategorizedSeptember 7, 2022by galeus

Konferencija “Perspektive razvoja pčelarstva u Srbiji – sinergija pčelarstva i turizma”

U subotu 3. septembra, u bioskopskoj sali u Čurugu, održana je Konferencija na temu “Perspektive razvoja pčelarstva – sinergija pčelarstva i turizma”, u organizaciji Turističke organizacije opštine Žabalj i Udruženja pčelara opštine Žabalj – Bačka pčela.

Prisutne je, u uvodnom izlaganju, pozdravio predsednik udruženja Bačka pčela, Slobodan Pinjo, nakon čega je usledilo obraćanje predsednika opštine Žabalj, gospodina Uroša Radanovića, a konferenciju je zvanično otvorila podsekretarka pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospođa Jadranka Savin.

Na panel diskusiji mišljenja su ukrstile trenutno najeminentnije ličnosti iz domena pčelarstva u Srbiji i to – predsednik SPOS-a, gospodin Rodoljub Živadinović, sekretar skupštine SPOS-a, gospodin Đorđe Mrkić, predsednik SPOV-a, gospodin Saša Čolak, pomoćnica pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospođa Ljiljana Petrović i direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj, Marija Čupić, ispred tematske turističke rute Put sira i meda.
Prisutni su mogli čuti mnogo zanimljivih činjenica o trenutnom stanju pčelarstva u Srbiji pa i svetu danas, problemima sa kojim se susreću pčelari, trenutnoj i mogućoj vezi sa turizmom, kao i subvencijama od nadležnog Sekretarijata vezanim za pčelarstvo, ali i nepoljoprivredne aktivnosti u ruralnim područjima, sve uz dobro vođenu diskusiju sa moderatorom Jasminom Beljan Iskrin, stručnim konsultantom u turizmu.

Pokrovitelj konferencije bila je opština Žabalj i Vitorog promet iz Novog Sada.

Share