UncategorizedOctober 16, 2018by galeus

Studijsko putovanje u okviru projekta „Put meda i sira“

Grupa sastavljena od jedanaest poljoprivrednih gazdinstava (proizvođača sira i meda) iz opštine Žabalj boravila je od 11. do 13. oktobra u Sloveniji. Studijsko putovanje je deo projekta “Put sira i meda” koji je podržan od strane nadležnog Ministarstva.
Tokom tri dana proizvođači su imali prilike da se upoznaju sa radom i da razmene iskustva sa slovenačkim kolegama.

Slovenija je kolevka api turizma, ali i jedna od najrazvijenijih zemalja sa ponudom ruralnog turizma. Domaćin na terenu bila je gospođa Dominika Koritnik Trepel, ispred Kluba turističkih vodiča Slovenije, sa kojim je dogovorena poseta najzanimljivijih turističkih punktova.

Prvog dana naši proizvođači imali su prilike da se upoznaju sa turističkom rutom „urbani pčelar“, koja je pre svega namenjena najmlađima tj. deci predškolskog uzrasta i koja ima za cilj edukaciju dece po pitanju zaštite životne sredine.
Istog dana naša grupa posetila je i pčelarstvo “Jere” koje proizvodi vina od meda i penušac, koji je osvojio zlatnu medalju na sajmu u Njujorku 2018.

Drugog dana proizvođači su posetili sirarnicu “Roznik”, koja poseduje mini farmu i proizvodi sir i druge mlečne proizvode, zatim pčelarstvo “Strupi” koje ima muzej sa brojnim eksponatima iz domena pčelarstva i na kraju pčelarstvo “Ambrožić” koje je jedno od najperspektivnijih u domenu edukacija pčelara iz celog sveta, kao i rada sa turističkim grupama.

Trećeg dana putovanja proizvođači su posetili manifestaciju “Medeni dan” u centru Ljubljane, na kojoj su svoje proizvode predstavila pčelarska gazdinstava sa tzv Čebelje poti. Na manifestaciji grupu je sačekala gospođa Maruška Markovčič iz Odela za zaštitu životne sredine Grada Ljubljana, koja je upoznala grupu sa projektima Čebelja pot i Urbani pčelar.
Zatim u zajedničkoj šetnji gospođa Markovčič predstavila je svakog učesnika manifestacije i dala našim proizvođačima mogućnost da razmene informacije i iskustva sa slovenačkim kolegama.
Tom prilikom naša grupa imala je priliku da porazgovara i sa gradonačelnikom Ljubljane gospodinom Jankovićem, koji je bio u obilasku manifestacije.


1 2 3 4 5 6 7

Share