UncategorizedDecember 13, 2022by galeus

Potiski GurmanLook 2022.

U subotu, 10. decembra, u Žablju je održana manifestacija Potiski GurmanLook. 2011. godine krenuli smo sa manifestacijom Nova vina Potisja, u želji da u budućnosti ova manifestacija preraste u izložbu tipičnih proizvoda Potisja, a opština Žabalj postane centar poljoprivredne proizvodnje ove regije.
Ove godine manifestacija je održana pod nazivom Potiski GurmanLook i pored degustacije potiskih vina, moglo se uživati u odličnim destilatima, rakijama, viskiju, džinu, upravo iz Potisja, ali i siru, mesnim delikatesima, medu i drugim tipičnim proizvodima.
Posetiocima manifestacije predstavili su se proizvođači iz Potisja – opštine: Žabalj, Bečej, Temerin, Novi Bečej, grad Zrenjanin, zatim gosti proizvođači iz Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Banatskog Karađorđeva i Kuršumlije.

Ove godine na ocenjivanje je stiglo 50 uzoraka vina. Komisija je zasedala u sastavu enolog somelijer gospođa Ljubica Radan, profesor Vladimir Puškaš i profesor Nemanja Tomić.

Dobitnici medalja –
U kategoriji belih vina:
     Bronzana medalja: vinarija Vinartos iz Bečeja, vinarija Puhača iz Čuruga, vinarija Jovanov iz Melenaca, Radivoj Ivkov iz Čuruga, Deneš Tot, Zoltan Bohocki i Milenko Čekić iz Temerina.
     Srebrna medalja: vinarija Vinartos (za krokan)
     Zlatna medalja: Dejan Parabucki iz Čuruga i vinarija Vinartos (za chardonnay, tamjaniku i tamjaniku Mystic)
U kategoriji rose vina:
     Bronzana medalja: Vinogradi Marovac iz Taraša, Živa Milivojev iz Melenaca, Vinogradi Klar iz Taraša, Kojčić Živica i Vladimir Živković iz Čuruga.
     Srebrna medalja: Kum MP iz Čuruga, Milorad Kolagin iz Taraša i vinarija Vinartos iz Bečeja.
     Zlatna medalja: Laslo Horvat iz Temerina.
U kategoriji crvenih vina:
     Bronzana medalja: vinarija Jovanov iz Melenaca, Ištvan Petro iz Temerina, vinarija Puhača i Živica Kojčić iz Čuruga.
     Srebrna medalja: vinarija Kabač iz Temerina, Živa Milivojev iz Melenaca, Dragan Dragin iz Čuruga, Barna Mihalj iz Temerina, udruženje Taraški vinogradi i Kočmaroš – Tolmač iz Taraša.
     Zlatna medalja: Vinarija Kabač iz Temerina i vinogradi Marovac iz Taraša.

Turistička organizacija opštine Žabalj je 2020. godine uvela nagradu Najbolje iz opštine Žabalj, koja se dodeljuje za izuzetne uspehe u oblasti turizma na teritoriji opštine Žabalj.
Ovogodišnji dobitnik nagrade Najbolje iz opštine Žabalj je Farmer sir iz Čuruga.
PG Radišić iz Čuruga bavi se proizvodnjom sira duže od sto godina. Gazdinstvo ima zaokružen proces proizvodnje, od njive do trpeze. Preduzimljivošću bračnog para Radišić, sirevi koji se brendiraju pod nazivom Farmer, postali su poznati široj publici i redovno osvajaju najviša priznanja.
Posetioci manifestacije mogli su da uživaju u odličnom muzičkom programu pod rukovodstvom profesora Dujina.

Share