UncategorizedDecember 15, 2015by galeus

Nova vina Potisja 2015.

U organizaciji Turističke organizacije opštine Žabalj u novom restoranu „Naša lovačka priča“ (nekadašnji Lovac), 12. decembra 2015. godine održana je 5. po redu manifestacija „Nova vina Potisja“.

Nikad mnogobrojniji izlagači, više od 30 njih, predstavili su svoje proizvode. Izlagali su samostalni proizvođači vina, vinska udruženja i vinarije skoro iz svih opština potiskog regiona, ali i drugih regiona (Temerina, Sombora, Apatina, Sremskih Karlovaca, Iriga, Kovilja…); destilerija Rajal iz Vrbasa; brojni proizvođači hrane: Sojaprotein iz Bečeja, poljoprivredna gazdinstva Radišić i Matić; SZR Minjon i Bombonica; Kuglof iz Sremskih Karlovaca i proizvođač suvenira Unikat iz Temerina.

Kao i svake godine edukativni deo manifestacije privukao je pažnju brojnih vinara, koji su ovog puta imali priliku da čuju zanimljivu priču iskusnog enologa Popov Jovana, koji je govorio o vinskim sortama u Potisju i poslednjoj berbi; dok je enolog i somelijer Ljubica Radan govorila o slaganju hrane i vina.

U komisiji za ocenjivanje vina pored Popov Jovana i Ljubice Radan, bila je i enolog Mira Popov. Od ukupno 36 uzoraka vina, komisija je imala zadatak da izabere najbolja u tri kategorije: belo, crveno i roze.

Rezultati u kategoriji belih vina:

I mesto – „Kum MP“ – Čurug;
II mesto – Stefan Dragin – Čurug; Darko Koruga – Bački Jarak
III mesto – vinarija „Jelen“ – Apatin; Pejić Milenko – Žabalj

Rezultati u kategoriji roze vina:

I mesto – „Kum MP“ – Čurug;
II mesto – Lahoš Imre – Temerin; Nikolić-Matić – Mol

Rezultati u kategoriji crvenih vina:

I mesto – Dragica Dragin – Čurug; Bohocki Zoltan – Temerin
II mesto – Dragiša Živković – Zrenjanin; vinarija „Kabač“ – Temerin
III mesto
– Zoran Golubović – Novi Sad; Živica Kojčić – Čurug

Pokrovitelji manifestacije bili su opština Žabalj i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.


11

112

123

1122

1211

1231

1234

2313

3211

12345

Share